17.10.09

What about King Crabs?


Μοιάζουν με άλιεν, αλλά είναι μικρότερα. Μοιάζουν με καβούρια; Είναι.

Στα ανοιχτά της θάλασσας του Μπέρινγκ, στην παγωμένη άγρια θάλασσα του βόρειου Ατλαντικού, τα αλιευτικά βυθίζουν την πλώρη τους στα ίδια κύματα που κάνουν τους σέρφερ να αγαλλιούν στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Μόνο που εδώ είναι τρομακτικά. Υψώνονται στα 10 με 15 μέτρα και ο ψυχρός αέρας ξυρίζει τις κορυφές τους πριν αυτές σκάσουν με δύναμη στο κατάστρωμα. Η θάλασσα μαυρίζει από τη συννεφιά και οι ριπές του αέρα συναγωνίζονται σε ένταση τις λαχανιασμένες φωνές των ναυτικών.

Πάνω σε κάθε ένα από αυτά τα βαριά αλιευτικά, ριψοκίνδυνοι ψαράδες με ολόσωμα αδιάβροχα, παλεύουν να μανουβράρουν τα τεράστια μεταλλικά κλουβιά-κιούρτους που όπως κάθε μέρα την τελευταία βδομάδα, ξεχειλίζουν από ένα και μόνο είδος ψαρέματος: το κόκκινο βασιλικό καβούρι, γνωστό και ως King Crab.
Το ψάρεμά του, είναι από τα πιο επικίνδυνα κυνήγια στον κόσμο και συγκεντρώνει πολυάριθμους πιστούς και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες (-30ο C), τα μεγάλα βάθη (τα 100 μ. βάθους, θεωρούνται γενικά μια καλή τοποθεσία), αλλά και ο ίδιος ο «Βασιλιάς των Καβουριών» που οι δαγκάνες του μπορούν να φτάσουν σε άνοιγμα το 1,5 μέτρο, συνηγορούν σε αυτό.
Το Discovery Channel και ο αναμεταδότης του στη χώρα μας, το συνδρομητικό κανάλι Nova, προβάλλουν συχνά ντοκιμαντέρ για το επικίνδυνο αυτό είδος ψαρέματος, που οι θαμώνες του -τηλεοπτικοί ή όχι- είναι τόσοι πολλοί ανά τον κόσμο, ώστε έχει πλέον και δικό του επίσημο site κάτω από την «ομπρέλλα» του Discovery, με το εύγλωττο URL: thedeadliestcatch.com.
Επιπλέον, τα γιγαντιαία κόκκινα αυτά καβούρια, είναι αμέτρητα, ίσως και εξαιτίας μιας οικολογικής πρωτοβουλίας στις Νορβηγικές ακτές πριν μερικά χρόνια, που θέλοντας να τα προστατέψει πέτυχε το αντίθετο αποτέλεσμα – να είναι σήμερα τόσα πολλά ώστε να απειλούν το γενικότερο οικοσύστημα, οι κυβερνήσεις των παράκτιων χωρών, από τη θάλασσα του Μπέρινγκ μέχρι τη θάλασσα του Mπάρεντς στις ευρωπαϊκές ακτές, έχουν δώσει το πράσινο φως για την αθρόα αλιεία τους, προς τέρψιν όχι μόνο των ψαράδων αλλά και των γκουρμέ όλου του κόσμου: η καβουρόψιχα των King Crabs θεωρείται πολυτελής λιχουδιά από την Ιαπωνία και την Αμερική μέχρι και το Όσλο όπου φρέσκια, στοιχίζει περί τα 60 ευρώ το κιλό - στη χώρα μας εισάγονται κονσερβοποιημένα.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνταγή, τα καβουροπόδαρα των King Crabs σερβίρονται αχνιστά, με ψωμί, βούτυρο, λεμόνι και μαγιονέζα, και η γεύση τους συναγωνίζεται εκείνη του αστακού.



Γράφτηκε για το περιοδικό Homme

2 comments:

mindstripper said...

Αυτα είναι. Μπαίνεις για να διαβάσεις νέα γνωστών πίνοντας το πρωινό σου καφεδάκι και φεύγεις με μία λιγούρα στο στομάχι. :)
Καλώς ήρθες Μιχάλη. Με το δεξί.

Υ.Γ. Ωραίο μπλογκ.

Michael Sc said...

Γεια σου κορίτσι
ευχαριστώ