Πάνω από το 60% του γαλάζιου πλανήτη μας, καλύπτεται από ωκεανούς που το βάθος τους ξεπερνά το ένα χιλιόμετρο. Την ίδια στιγμή που η θάλασσα είναι η κατεξοχήν μεγαλύτερη έκταση πάνω στη γη, είναι ως επί το πλείστον άγνωστη στον άνθρωπο.
Ο πυθμένας των ωκεανών, κατοικία για μερικά από τα πιο παράξενα ζώα της γης, φιλοξενεί πλάσματα προϊστορικά, συχνά εξωγήινης αισθητικής. Ψάρια φωτοφόρα, άλλα που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι, άλλα που είναι εντελώς διαφανή, αμφίποδα, δυνατά αρπακτικά, ασπόνδυλα, καλαμάρια, πλούσιες ποικιλίες από μέδουσες που ζουν μόνο στα μεγάλα βάθη και που τα πλοκάμια τους μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα τέσσερα μέτρα…
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν καινούρια είδη σχεδόν σε κάθε νέα καταδυτική αποστολή.
Τα περισσότερα από αυτά τα πλάσματα, αναζητούν στα τυφλά τη λεία τους. Η επιβίωση σε αυτό το βάθος, βασίζεται στο να μπορεί ένα πλάσμα να δει, αλλά να μην μπορούν να το δουν (τα σωληνοειδή μάτια πολλών αρπακτικών μπορούν να διακρίνουν ακόμη και σε αυτό το σκοτάδι και τους προσδίδουν έναν εντελώς απόκοσμο χαρακτήρα).
Σε βάθος 1000 μέτρων, η πίεση είναι 100 φορές εκείνη της επιφάνειας. Ίσως είναι πιο εύκολο να αντιληφθεί κανείς το ποσό, αν αναλογιστεί ότι μια φάλαινα που καταδύεται τόσο βαθιά, χρειάζεται να συμπιέσει τους πνεύμονές της στο 1 εκατοστό του όγκου τους.
Ωστόσο ο άνθρωπος, χάρη στα βαθυσκάφη νέας τεχνολογίας που είναι κατασκευασμένα από άθραυστο ακρυλικό, μπορεί να καταδυθεί σε βάθος έως και 1000 μέτρων περίπου.
Στο βάθος αυτό, η θερμοκρασία πέφτει στους –4.
Εδώ συναντά κανείς μόνο βαθύβια ψάρια, πολλά ζωντανά τέρατα με φονικά δόντια και λοφία που φτάνουν σε μήκος μέχρι και το μισό μέτρο και ως επί το πλείστον είναι επιθετικοί κυνηγοί, καθώς στη Ζώνη του Σκότους όπως αποκαλείται η περιοχή από εδώ και κάτω, η τροφή είναι περιορισμένη. Τα περισσότερα πλάσματα εδώ είναι εξοπλισμένα με εξωτερικά όργανα, ευαίσθητα στις ανεπαίσθητες κινήσεις του νερού, κάτι σαν ζωντανές βόμβες βυθού, μια που στο σκοτάδι της αβύσσου η πολυπλοκότητά τους αποκτά σημαντικότητα πολεμικού όπλου. Δεν είναι τυχαίο που κάποια από τα τέρατα αυτά ενέπνευσαν τους σχεδιαστές του κινηματογραφικού «Άλιεν».
Γράφτηκε για το περιοδικό Homme
No comments:
Post a Comment