Πέντε ήπειροι σε διαρκή αντιπαράθεση. Πέντε ωκεανοί που κάποτε ήταν ένας. Αυτός ο πλανήτης δεν έχει πάρει ακόμη την τελική του μορφή.
Σύμφωνα με τη Θεωρία των Πέντε Στοιχείων, η ανθρώπινη ύπαρξη είναι μια μικρογραφία του σύμπαντος, με τα πάντα να αποτελούνται από 5 δομικά στοιχεία: γη, νερό, φωτιά, αέρα και αιθέρα – ο οποίος συμβολίζει τις αποστάσεις που διαχωρίζουν την ύλη.
Κι αν νομίζετε ότι ο καλός Θεός φτιάχνοντας τον κόσμο δεν τα είχε υπόψη του όλα αυτά, γελιέστε. Τα πάντα σε αυτόν τον πλανήτη παίζουν με τον αριθμό 5: πέντε οι ωκεανοί, πέντε οι ήπειροι, πέντε αστέρων τα ξενοδοχεία που ο καθένας μας προτιμά με κλειστά τα μάτια, στους πέντε άνεμους θα φύγω θα χαθώ.
Πέντε ονομασίες δεν πρότεινε το σχέδιο του Μάθιου Νίμιτς για τη χώρα των Σκοπίων; Το πλήρες κείμενο του οποίου μας αποκαλύφθηκε πρώτη φορά ημέρα Πέμπτη 21/2; Και μάλιστα στο «παρά πέντε»;
Τώρα βέβαια, υπάρχουν πάντα εκείνοι που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό κάθε αρχαία γνώση και νομοτέλεια. Το γεγονός ότι ήδη από τον Πυθαγόρα και τον Αριστοτέλη το «5» εθεωρείτο μοναδικός και θείος αριθμός, μια και περικλείει τον πρώτο περιττό και τον πρώτο άρτιο αριθμό, δεν τους λέει τίποτα.
Ο Πυθαγόρας μάλιστα, ως άλλο υπέρτατο όν
- των μαθηματικών, όποιον υποψήφιο περνούσε τις δοκιμασίες και γινόταν δεκτός στην Α’ τάξη της σχολής του, τον επιβράβευε με 5ετή φοίτηση στη διάρκεια της οποίας του επιτρεπόταν μόνο να ακούει και όχι να μιλάει, να μην θέτει καν ερωτήσεις αλλά να τηρεί απόλυτη σιγή. Και ορθώς. Φαντάζεστε τον Θεό να ήταν υποχρεωμένος να ανοίγει κουβέντα τη στιγμή που αποφάσιζε από το χάος να φτιάξει τον κόσμο;
Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, η ιερότητα του «5» δεν έπαψε ποτέ να επιβιώνει σε κάθε εποχή. Κάποιοι ανακάλυψαν τον αργιλέ ύστερα από 5ετή κάθειρξη μέσα στο Γεντί Κουλέ και κάποιοι άλλοι πρόλαβαν αυτή την περισσότερο αγνή εποχή, που στο χρηματιστήριο αξιών το λίμιτ απ ήταν στην ανταλλακτική αξία του «πέντε κρίκοι, ένα τάληρο».
Και στη σύγχρονη εποχή, όμως, το 5άρι είναι παρόν. Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που θεωρούν αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξής τους μια πεντακομματική βουλή, την αδρεναλίνη που απελευθερώνει ο αιωροπτερισμός του Παρά Πέντε, ή το εβδομαδιαίο ραντεβού με φίλους για ποδόσφαιρο 5Χ5. Ένα ζήτημα παραμένει άλυτο μόνο: Τελικά πόσα είναι τα Τρία Πέντε Πηγάδια;
Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Homme
2 comments:
και οταν ριχνουμε φασκελο? 5 δαχτυλα
τυχαιο? δε νομιζω χαχαχα
χε
Είχα γράψει κάτι σχετικό εδώ
Post a Comment