16.1.10

Πεντάγωνη λογική

Μια ματιά στην απόκρυφη γεωμετρία του πενταγώνου, αποκαλύπτει περισσότερα απ’ όσα το ίδιο το σχήμα αποπειράται να κρύψει.


Μυστικιστικό σύμβολο και κοντινός συγγενής της πεντάλφας, το πεντάγωνο ως σχήμα συμβόλιζε ήδη από την αρχαία Μεσοποταμία όπου και το πρωτοσυναντάμε, μια δύναμη που εκτείνεται «πέρα από τις τέσσερις γωνίες του κόσμου» - τα τέσσερα γεωγραφικά σημεία του ορίζοντα δηλαδή. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο για ένα Υπουργείο Αμύνης μιας υπερδύναμης;
Ήταν επίσης σύμβολο για τους Πυθαγόριους -συμβόλιζε τα πέντε στάδια της ζωής- οι οποίοι και αποκαλούσαν το πεντάγωνο αστέρι "πεντάλφα" γιατί σχημάτιζε 5 Άλφα.
Οι Χριστιανοί του Μεσαίωνα το θεωρούσαν σύμβολο των πέντε πληγών του Χριστού και το χρησιμοποίησαν για προστασία ή για σφραγίδα (το άστρο του Δαβίδ μέσα σε έναν κύκλο), ενώ τη συσχέτιση του πεντάγωνου με μη Χριστιανικά πιστεύω, τη συναντάμε στον 17ο και 18ο αιώνα, με τις Μασονικές ομάδες να το υιοθετούν με τη μορφή πεντάλφας και τον συγγραφέα Α.Ε. Waite να το εντάσσει στην τελετουργική μαγεία των καρτών Ταρό, το 1910.

Κανείς δεν ξέρει με σιγουριά αν στο Αμερικανικό Πεντάγωνο είχαν υπόψη τους όλα αυτά όταν ένα απόγευμα του Ιουλίου του 1941, αποφάσιζαν την επέκταση του Υπουργείου Αμύνης, με αυτή τη μορφή κτηρίου. Σύμφωνα με άρθρα της εποχής, το κτήριο που επιθυμούσε το Στράτευμα ήταν πολύ μεγάλο για να χωρέσει στην Ουάσιγκτον, αφού έπρεπε να βρεθεί χώρος για 40 χιλιάδες εργαζόμενους και χώροι στάθμευσης 10 χιλιάδων αυτοκινήτων. Αν εκτεινόταν σε ύψος, θα έπρεπε να διαθέτει το διπλάσιο από το Empire State Building.
Kαι
ο τρόπος που ήθελαν να το κατασκευάσουν –με ενισχυμένα τοιχώματα από ατσάλι- ήταν άκρως ασύμφορος για την εποχή: η Αμερική χρειαζόταν το πολύτιμο αυτό μετάλλευμα για να μπει στον Β’ Παγκόσμιο, για πλοία και αεροσκάφη. Επιπλέον, ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ απαίτησε το σύγχρονο αυτό οχυρό, να είναι έτοιμο μέσα σε έξι μήνες για να φιλοξενήσει τον Τμήμα Επιχειρήσεων του Στρατού που αριθμούσε ήδη 24.000 εργαζόμενους στην Ουάσιγκτον, διασπαρμένους σε 17 διαφορετικά κτήρια.


View Larger Map

Σχεδιασμένο από τον Σουηδό αρχιτέκτονα George Bergstrom (1876 – 1955), το εσωστρεφές κτήριο με μορφή πενταγώνου, που βλέπουμε σήμερα, ήταν η ιδανική λύση.
Η κατασκευή του διήρκεσε 16 μήνες και κόστισε $83 εκατ. δολάρια για τσιμέντο, τη λιγότερη δυνατή δαπάνη σε ατσάλι και 680.000 τόνους άμμου από τον γειτονικό
ποταμό Πότομακ της Βιρτζίνια.
Στη διάρκεια των χρόνων βέβαια, το Πεντάγωνο δέχθηκε βελτιώσεις, επεκτάσεις, αλλά και τρομοκρατική επίθεση τον Σεπτέμβριο του 2001. Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας μάλιστα, έχει απαγορεύσει στην Google να λάβει πανοραμικές φωτογραφίες του για τις απεικονίσεις του προγράμματος Google Earth, επειδή αυτό θα μπορούσε να αποκαλύψει ευαίσθητες πληροφορίες και να θέσει σε κίνδυνο τους 26.000 εργαζόμενους σε αυτό.
Σήμερα, το Πεντάγωνο εκτείνεται σε επτά ορόφους (οι δυο υπόγειοι) και πέντε ζώνες προς το εσωτερικό, με ένα σύνολο διαδρόμων μήκους 28.2 χιλιομέτρων.
Η κεντρική του «πλατεία» αριθμεί 20.000 m² και έχει το όνομα «ground zero» από την πεποίθηση των Αμερικανών που χρονολογείται από τον Ψυχρό Πόλεμο, ότι εκεί θα στοχεύσουν οι Ρώσοι ένα (τουλάχιστον) πυρηνικό πύραυλό τους, αν και για την ώρα, εκεί λειτουργεί ένα σνακ μπαρ για τους υπαλλήλους του Υπουργείου, ονόματι "Ground Zero Cafe"...




Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Homme

1 comment:

Anonymous said...

μπραβο για το άρθρο

η επιστροφή στην ποιοτική δημοσιογραφία ίσως αργησει αλλα οταν ολοι καταρρεύσουν ελέω κρίσης, μόνο τους ¨καλούς" θα διαβαζουμε

νικος