7.12.14

Η Λέσχη Κατασκόπων του 21ου αιώνα παρουσιάζει

Στις αρχές του 1977 δύο φοιτητές της Αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ παρουσιάζουν δημόσια (σε ένα από τα τελευταία μαθήματα των σπουδών τους που λέγεται «διάλεξη») το θέμα «Πολεοδομία και Δημόσια Τάξη, Αθήνα Οχυρωμένη Πόλη». 
 
Είναι μια διάλεξη που θα προκ
αλέσει σκάνδαλο στη γενικά «αριστερή» (από άποψη φοιτητών και κατώτερου διδακτικού προσωπικού) σχόλη, σκάνδαλο του οποίου ο απόηχος θα αιωρείται για χρόνια στο περιβάλλον των ριζοσπαστικών φοιτητικών κύκλων του ΕΜΠ.
Οι δύο φοιτητές - που η πολιτική ταξινόμηση θα τους τοποθετήσει στην κατηγορία των καταστασιακών - μιλούν για ένα θέμα ταμπού, που ακόμα και η άκρα Αριστερά της εποχής δεν ήξερε, δεν ήθελε ή δεν μπορούσε να ακουμπήσει: την σχέση της πολεοδομίας με την δημόσια τάξη, αλλά και την επανάσταση. Μιλούν για το «ιερό» Ιπποδάμειο σύστημα, αλλά και την «ανίερη» εξέγερση τον Δεκέμβρη του '44. Και μιλούν τεκμηριωμένα....Το κείμενο της διάλεξης θα «χαθεί». Και θα πέσει στα χέρια ενός συντρόφου με ανορθόδοξο (πλην αντάξιο) του περιεχομένου του τρόπο. Στις μακρυές και παγωμένες νύχτες της δεκαπενθήμερης άγριας κατάληψης του ΕΜΠ στα τέλη του γενάρη του '90 (να θυμίσουμε: ενάντια στην αθώωση του μπάτσου Μελίστα νια τη δολοφονία του 15χρονου Μιχάλη Καλτέζα 50 μήνες πριν, το Νοέμβρη του 1985), εκεί στις φωτιές της περιφρούρησης, ένα ακόμα φορτίο «σαβούρας» από κάποιο «ανοιγμένο» καθηγητικό γραφείο θα έρθει για να καεί λίγο λίγο... Μέσα στο σωρό θα ξεχωρίσει το γκρίζο εξώφυλλο μιας δεμένης φωτοτυπημένης μπροσούρας. Είναι ένα αντίγραφο της θρυλικής διάλεξης, που σκονιζόταν τόσα χρόνια στη βιβλιοθήκη ποιος ξέρει τίνος καθηγητή της Αρχιτεκτονικής. (Κάλλιο τριάντα νύχτες παγωνιάς παρά να καεί «αυτό»! Τί άλλο άραγε να καταστράφηκε έτσι, «κατά λάθος», χρήσιμο σε εκείνους που ξεπάγιαζαν εξτρεμιστικά; Πόσες φορές στην ιστορία έχουν γίνει έτσι τα πράγματα;)
Σπάνια μια τέτοια συνάντηση «θεωρίας και πράξης»... αλλά αληθινή!

Η Λέσχη Κατασκόπων του 21ου αιώνα, εξέδωσε το 2002 εκείνη τη διάλεξη. Και όχι μόνο ώς ένα ντοκουμέντο μιας άλλης, αν και όχι και πολύ παλιάς εποχής. Το περιεχόμενο της αντέχει στο χρόνο. Χωράει επίσης στις αρμοδιότητες της Λέσχης Κατασκόπων του 21ου αιώνα: είναι και τεκμηρίωση και μνήμη μαζί.


Περιεχόμενα:

εισαγωγή
νέο σύστημα, νέος χώρος
αθήνα
η επιλογή της Αθήνας για πρωτεύουσα
τα πρώτα σχέδια της Αθήνας
η Αθήνα από το 1833 ως το 1843
η Αθήνα από το 1843 ως το 1863
η Αθήνα στην περίοδο 1862 -1864
η Αθήνα από το 1880 ως το 1922
η Αθήνα από 1922 ως το 1940
η μάχη της Αθήνας - Δεκέμβρης 1944
Οικιστικά
παραπομπές βιβλιογραφία
Αντιφάσεις;

_________________________________

Εδώ μπορείτε να κατεβάσετε/διαβάσετε/αποθηκεύσετε την έκδοση αυτή σε pdf.


 
«Πολεοδομία και Δημόσια Τάξη, Αθήνα Οχυρωμένη Πόλη». No comments: