7.6.10

Michael Zavros: "είμαι ένας αισθητιστής χωρίς αιδώ"

Στο σημείο όπου ο κόσμος της μόδας τέμνει εκείνον της σύγχρονης τέχνης, ο διεθνής ζωγράφος Michael Zavros δημιουργεί με γουορχολική μαεστρία μια νέα, συναρπαστική ζωγραφική.










Ομογενής από την Κύπρο και A-list καλλιτέχνης στη χώρα όπου ζει και εργάζεται, την Αυστραλία, ο Μichael Zavros περιγράφει την τέχνη του ως «ανησυχητική ηδονοβλεψία» (unsettling eye candy) και θεωρεί τον εαυτό του όχι ζωγράφο, αλλά καλλιτέχνη με την ευρύτερη έννοια. «Ζω και εργάζομαι σε ένα μεταμοντέρνο κόσμο και η δουλειά μου αποτυπώνει εικαστικά όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εποχής. Αντιλαμβάνομαι κρυπτογραφικά κάθε πληροφορία ή προϊόν της ανθρώπινης φαντασίας που συναντώ γύρω μου και αισθάνομαι προνομιούχος που μπορώ να εργαστώ με δημιουργική ελευθερία πάνω σε αυτά». Ο θαυμαστός κόσμος του Michael Zavros είναι έμπλεος από τέτοια έργα – απόρροια του τρόπου που βλέπει τα πράγματα, που εκπλήσσουν με το ρεαλισμό τους κι ας έχουν αποτυπωθεί με κάρβουνο ή λάδι, στο χαρτί και τον καμβά αντίστοιχα: natural curiosities, υβριδικά όντα -Κένταυροι ντυμένοι με κοστούμια Alexander McQueen, ιπτάμενα άλογα με φορέματα Gucci- ή ακόμη συνθέσεις έμβιων με ετερόκλητα αντικείμενα και αξεσουάρ, αλιευμένα από περιοδικά μόδας.


«Γοητεύομαι από την avant garde στη μόδα – από εκείνους τους λίγους, πραγματικoύς σχεδιαστές, που τους απασχολεί ελάχιστα το αν θα είναι εφικτό να φορεθούν οι δημιουργίες τους. Συχνά σκέφτομαι πως μονάχα στις παρυφές της μόδας, είναι που αυτή αρχίζει να γίνεται πραγματικά ευχάριστη» λέει ο ίδιος. «Γοητεύομαι από τη μεγαλοπρέπεια και decadence στις δουλειές του McQueen ή του Galliano, τη θεατρικότητα των shows τους, ή τις ιππικές συλλογές του Jean Paul Gaultier για την Hermes».
Συνδυάζοντας τα σύγχρονα φετίχ της Μόδας με εκείνα της Τέχνης και με τα ονόματα - trademark των επώνυμων σχεδιαστών να γίνονται ο κώδικας με τον οποίο επικοινωνεί την καλλιτεχνική του γλώσσα, το αποτέλεσμα εκπλήσσει με την αμεσότητά του - σαν ένα γλωσσικό ιδίωμα, που ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις να το μιλάς, καταλαβαίνεις αμέσως το μήνυμά του.




«Δεν νομίζω πάντως ότι κάποιο ιδιαίτερο καλλιτεχνικό μήνυμα απορρέει από τα έργα μου» ανταπαντά εκείνος. «Προτιμώ την ιδέα ότι η τέχνη μου θέτει ερωτήματα παρά προσφέρει απαντήσεις. Αν υπάρχει εν τέλει, κάποιο μήνυμα, θα είναι κάτι που αλλάζει διαρκώς. Και ελπίζω να μην είναι διδακτικό».


Γεννημένος το 1974 στην πολιτεία του Queensland και έχοντας σπουδάσει Καλές Τέχνες στο Queensland College of Art από όπου αποφοίτησε το 1996, ο Michael Zavros εξερευνά έκτοτε την τέχνη της ζωής και τη ζωή μέσω τέχνης, ομολογώντας όμως, ότι δεν εμπνέεται μόνο από τη μόδα. «Η έμπνευση μου έρχεται από τις δυο κόρες μου, τη Φοίβη και την Ολυμπία, που με εκπλήσσουν διαρκώς. Είναι τόσο μικρές ώστε αντιμετωπίζουν με νέο τρόπο πράγματα που εγώ θεωρώ ήδη παλιά. Αυτό με κρατά νέο και σε εγρήγορση. Και απ’ την άλλη, τα παιδιά είναι τόσο ικανά στο να αναστέλλουν με ευκολία τη δυσπιστία τους… Μου αρέσει η ιδέα ότι μεγαλώνουν λίγο έξω από το Brisbane, μέσα σε μια μεγάλη ιδιοκτησία γεμάτη ζώα, περικυκλωμένες από τέχνη και δημιουργικότητα: οι περισσότεροι φίλοι μας είναι συγγραφείς, αρχιτέκτονες, κινηματογραφιστές».


Ύστερα από μια δεκαετία ενασχόλησής του να συνδυάζει τα σύγχρονα φετίχ της Μόδας με εκείνα της Τέχνης, αυτή τη στιγμή η προκλητική εικαστικά τέχνη του Michael Zavros αποτελεί σημείο αναφοράς με την αβίαστη πρωτοτυπία της. Ο ίδιος, είναι «ο καλλιτέχνης του οποίου τα έργα συλλέγονται περισσότερο» στους Αντίποδες τα τελευταία χρόνια, σε σημείο ώστε να δημιουργείται γι’ αυτά λίστα αναμονής, αρκετό καιρό πριν εκτεθούν. «Βρίσκω άκρως ενδιαφέρον το ότι η μόδα αποτελεί από μόνη της μια φιλοδοξία ομορφιάς, η επιδίωξη της οποίας αποτελεί ευρέως πραγματικό ανάθεμα στη θεωρία της σύγχρονης τέχνης», εμβαθύνει εκείνος. «Από αυτή την άποψη είμαι ένας αισθητιστής χωρίς αιδώ. Με ενδιαφέρει η αισθητική τελειότητα».

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό STATUS
Michael Zavros official Site



No comments: