1.6.10

Το άλλο Ισραήλ



Open letter στον Mπαράκ Ομπάμα, από μια Ισραηλινή, μέλος της ΜΚΟ "Check Point Watch". Την εποχή που είχε βγει στο Youtube, πριν περίπου ενάμισι χρόνο, το Ισραηλινό λόμπι θεωρούσε (ή φοβόταν τότε) ότι ο Ομπάμα «δεν είναι πραγματικός φίλος» του Ισραήλ...

***

[Ακολουθούν αποσπάσματα από μια ομιλία του Ζεέβ Μαόζ, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, με τίτλο "η ηθική δεν είναι στο πλευρό μας" και αφορμή την αιματηρή εισβολή αντιποίνων των Ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, τον Ιανουάριο του 2009 - μια ημερομηνία που όσο μακρινή, αλλά τόσο κοντινή είναι, επαναφέροντας διαρκώς στο προσκήνιο το γεγονός ότι οι θηριωδίες του Ισραήλ στη μικρή εκείνη λωρίδα γης, είναι διαρκείς και προσχεδιασμένες ως shock treatment].


"Η ηθική δεν είναι στο πλευρό μας... Αυτός ο πόλεμος δεν είναι δίκαιος. Το Ισραήλ κάνει χρήση υπερβολικής ισχύος χωρίς διακρίσεις μεταξύ άμαχων και εχθρών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ηθική και το δίκαιο είναι με το μέρος της Χασμπολάχ. Αναμφίβολα όχι."


"Εισβάλαμε σε ένα κυρίαρχο κράτος και καταλάβαμε την πρωτεύουσά του, το 1982. Στη διάρκεια αυτής της εισβολής, ρίξαμε αρκετούς τόνους βομβών από αέρα, θάλασσα και γη, τραυματίζοντας και σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους. Σχεδόν 14.000 άμαχοι σκοτώθηκαν από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1982, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς. Η πλειονότητα αυτών των αμάχων, δεν είχε τίποτε να κάνει με την PLO..."


"Έτσι, προκαλέσαμε τη φυγή 500.000 προσφύγων από το Νότιο Λίβανο. Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων των επιχειρήσεων του στρατού μας "Λογοδοσία" και "Σταφύλια της Οργής", αλλά βομβαρδισαμε και καταφύγια όπως εκείνο στο χωριό Καφρ Κανά, σκοτώνοντας 103 άμαχους".


"Στις 28 Ιουλίου του 1989, απαγάγαμε τον Σέικ Ομπέιν και στις 12 Μαϊου 1994, τον Μουσταφά Ντιρανί. Το Ισραήλ κράτησε αυτούς τους ανθρώπους μαζί με χιλιάδες άλλους ανώνυμους, στη φυλακή χωρίς δίκες, ως "διαπραγματευτικά ατού". Αυτό που επιτρέπεται σε μας, απαγορεύεται στη Χεσμπολάχ;"


"Αρκετά όμως με το παρελθόν και την ιστορία της ηθικής. Σήμερα, ο ισραηλινός στρατός έχει ρίξει χιλιάδες βόμβες στα χωριά του νότιου Λιβάνου, υποστηρίζοντας ότι εκεί κρύβονται άντρες της Χεσμπολάχ. Περίπου 25 Ισραηλινοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους πυραύλους Κατιούσα της Χασμπολάχ και περισσότεροι από 300 Λιβανέζοι άμαχοι στα νότια χωριά. Και αυτό που είναι ακόμη χειρότερο, είναι πως με το να βομβαρδίζουμε στόχους όπως εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και γέφυρες, μετατρέπουμε σε θύμα και όμηρο ολόκληρο τον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου".

-Ζεέβ Μαόζ

Ένα διαρκές έγκλημα:


Όπως σχολιάστηκε εδώ, "η Ελληνική εβραϊκή κοινότητα "έχει σαν αρχή να μην αναμειγνύεται στη Μέση Ανατολή".
Θα έπρεπε όμως κάποια στιγμή να αρχίσει να αναμιγνύεται. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η υποστήριξη του Ισραήλ από μη-ισραηλινούς Εβραίους, χωρίς σκληρή κριτική.

No comments: