11.5.10

Για ένα τρύπιο δολάριο

Μπορεί να άλλαξαν οι εποχές, αλλά το νόμισμα με το οποίο ξεπληρώνονται οι λογαριασμοί από την εποχή του Πυρετού του Χρυσού μέχρι σήμερα, είναι το ίδιο.


Πάνω του πόνταραν χαρτοπαίκτες και χτίστηκαν καριέρες πιστολάδων στην Άγρια Δύση. Με αυτό στα χέρια διαπραγματεύτηκαν οι HΠA την Aλάσκα το 1867, αγοράζοντάς την από τους Pώσους προς 2,5 δεκάρες το στρέμμα.

Αντικείμενο φθόνου το κατέστησαν το Κραχ του 1929, η Μονόπολυ και τα γουέστερν. Ειδικά τη δεκαετία του ’60, στην μεγάλη οθόνη πέφταν κορμιά, άλλοτε «Για Ένα τρύπιο δολάριο» κι άλλοτε «Για μια Χούφτα δολάρια» - ένα φιλμ που γυρίστηκε στην Ιταλία κυριολεκτικά με μια χούφτα δολάρια, κάνοντας μόδα τα σπαγγέτι-γουέστερν και διάσημους τους Σέρτζιο Λεόνε, Κλιντ Ίστγουντ και Ένιο Μορικόνε.
Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η ονομασία «δολάριο» προέρχεται από το ισπανικό δολάριο, νόμισμα των οκτώ ρεαλιών (reales), το οποίο με την σειρά του είχε λάβει το όνομά του πιθανώς από το παλαιό γερμανικό νόμισμα Τάλερ (Taler).
Η ύπαρξή του, χρονολογείται από την πρώτη επαναστατική κυβέρνηση των Hνωμένων Πολιτειών, που αμέσως μετά το ξέσπασμα της επανάστασης ανέθεσε σε μια επιτροπή, στην οποία έλαβαν μέρος τρεις από τους πιο γνωστούς «Πατέρες του Έθνους», ο Bενιαμίν Φρανκλίνος, ο Tζον Άνταμς και ο Tόμας Tζέφερσον, τον σχεδιασμό μιας «Mεγάλης Σφραγίδας», η οποία θα συμβόλιζε το νεότευκτο ομοσπονδιακό κράτος, γι’ αυτό και το δολάριο είναι γεμάτο θεωρούμενα αποκρυφιστικά και μασονικά σύμβολα, πολλά από τα οποία παραμένουν βολικά ακατανόητα.


Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία του Kογκρέσου, για να συμβολίσουν την ένωση των 13 πρώτων αποικιών σε ένα ομοσπονδιακό κράτος, έφτιαξαν στο δολάριο έναν αστερισμό 13 αστεριών - το πώς κατέληξαν αυτά να είναι πεντάκτινα και να σχηματίζουν ένα εξαγωνικό σχήμα που παραπέμπει στο σύμβολο του Iσραήλ, το περίφημο «Άστρο του Δαβίδ», μόνο ο Μεγαλοδύναμος το ξέρει. Ο οποίος εξάλλου έχει κι αυτός μια θέση στο χαρτονόμισμα: O «πανόπτης» οφθαλμός, το Mάτι του Θεού, τοποθετημένο μέσα σε μια πυραμίδα, αποτελεί σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, σύμβολο Tεκτονικό, που αφορά τους Πεφωτισμένους (Illuminati), ένα μυστικό τάγμα ελευθεροτεκτονισμού που δημιουργήθηκε το 1776 για να εγκαθιδρύσει μια νέα κατάσταση πραγμάτων.
Ίσως γι’ αυτό από κάτω ακριβώς γράφει «Novus Ordo Seclorum» που δεν σημαίνει τίποτε άλλο από «Nέα Παγκόσμια Tάξη» και συνοδεύεται από τον λατινικό αριθμό MDCCLXXVI (1776), το έτος ίδρυσης των Ιlluminati.

Σήμερα, το vintage αυτό νόμισμα, διατηρώντας το ίδιο πράσινο «χρώμα του χρήματος» - σήμα κατατεθέν του από το 1862 που κυκλοφόρησε το πρώτο χάρτινο δολάριο μεσούντος του Εμφυλίου- εκτός των ΗΠΑ χρησιμοποιείται ως αποθεματικό νόμισμα σε πάμπολλες Κεντρικές Τράπεζες παγκοσμίως.
Σε εθνικό επίπεδο, συνολικά 10 χώρες και εδάφη το χρησιμοποιούν ανεπίσημα, ενώ 30 ακόμη χώρες ονομάζουν το νόμισμά τους «δολάριο»: από τον Παναμά, τις Βερμούδες και το Ελ Σαλβαδόρ μέχρι την Αυστραλία, τη Σιγκαπούρη, το Ανατολικό Τιμόρ, αλλά και τα του Ειρηνικού όπως η Νήσος των Χριστουγέννων, τα νησιά Κίλινγκ και Νόρφολκ, το Κιριμπάτι, το Ναούρου, τα Νησιά Μάρσαλ και το Τουβαλού.
Όλα αυτά τα δολάρια βέβαια, ως απομιμήσεις, δύσκολα φτάνουν το πρωτότυπο. Παράδειγμα, το δολάριο της Ζιμπάμπουε, που ξεκίνησε με ισοτιμία 1 προς 1 το 1980, για να καταλήξει, από την εποχή που η Κεντρική Τράπεζα της Ζιμπάμπουε κήρυξε τον πληθωρισμό "παράνομο" οδηγώντας τις αρχές σε συλλήψεις όποιου τολμούσε να κάνει αύξηση τιμών- σε υποτίμηση 1.200% και ισοτιμία 30.000 ζιμπαμπουανών δολαρίων προς 1 δολάριο ΗΠΑ.

To «real thing» πάντως, το US $, τo έχουν κρατήσει στα χέρια τους οι πιο άκυροι τύποι του πλανήτη, από τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, που το έχει κάνει έμβλημα στο Θησαυροφυλάκιό του, μέχρι τον Αλ Καπόνε που τα “φωτοτυπικά” δολαρίων του έβγαζαν καπνούς από την υπερλειτουργία στην παραγωγή πλαστού χρήματος.
Και μπορεί ύστερα από την πεφωτισμένη διακυβέρνηση του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, η αμερικανική οικονομία και το νόμισμά της να βρίσκονται στη χειρότερη φάση τους, θα αργήσουν πολύ όμως οι Αμερικανοί να αρχίσουν να τυπώνουν πληθωριστικά δολάρια, μειώνωντας έτσι το χρέος μας στα F-16.

Αντιθέτως, όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι το δολάριο θα ανακάμψει και ότι οι εδραιωμένες πεποιθήσεις που υποβάλλουν επίμονα τον υπολογισμό αξιών σε δολάρια και όχι σε ευρώ, δεν θα αλλάξουν. Το βαρέλι πετρελαίου υπολογίζεται ακόμη σε (πετρο)δολάρια. Το ίδιο και το παγκόσμιο χρέος των 700 τρις. Όσον αφορά δε, το τελευταίο, το ερώτημα είναι ένα: σε ποιούς χρωστάει όλο αυτό το χρέος ο Κόσμος; Στους illuminati; Στους εξωγήινους;


Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό HOMME

4 comments:

aerostatik said...

μήπως το 1776 συνέβη και κάτι άλλο ?

Michael Sc said...

Για βοήθα βρε Αεροστατικέ... Δεν έχω υπόψη μου τι εννοείς.
Έχει να κάνει (χμ) με τους Μάγιας; Έγραψε ο Μότσαρτ κανένα έργο; Γεννήθηκε ο Καποδίστριας;

:)

aerostatik said...

έγινε η διακήρυξη της ανεξαρτησίας των ΗΠΑ...4 Ιουλίου, εθνική εορτή...
γι αυτό αναφέρεται η ημερομηνία στο δολάριο...
so simple...

Michael Sc said...

Ωχ... Καθώς η ημερομηνία που συνεδρίαζαν οι Πατέρες του Έθνους ήταν το καλοκαίρι του 1776 -και κάνω αναφορά στο πρώτο ομοσπονδιακό κράτος, νόμιζα ότι το είχα αναφέρει ήδη στο κείμενο.
Παράλειψή μου!