23.12.10

Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Τον χειμώνα του 1897, ο Dr. Philip O'Hanlon, κάτοικος του Μανχάτταν, αντιμετώπισε ένα ενδοοικογενειακό ζήτημα: τι να απαντήσει στην οκτάχρονη κόρη του, Virginia, που τον ρωτούσε πιεστικά να της πει αν υπάρχει ή όχι ο Άη Βασίλης.
Παρά την πανεπιστημιακή του μόρφωση, ο Dr. O'Hanlon δεν μπορούσε να απαντήσει στην κόρη του με πειστικό τρόπο.
Πώς εξηγείς σε ένα οκτάχρονο παιδί ότι όλα όσα πίστευε ως σήμερα είναι μύθος;  

Μια μέρα, λοιπόν, που οι επίμονες απορίες της κόρης του τον είχαν φέρει και πάλι σε αδιέξοδο, της είπε «γράψε στη Sun στη στήλη με τις ερωτήσεις των αναγνωστών», βεβαιώνοντάς την πως ότι της απαντούσαν από την εφημερίδα, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αλήθεια...

Ο βετεράνος συντάκτης Francis P. Church, γιος ενός κληρικού της εκκλησίας των Βαπτιστών, είχε υπάρξει πολεμικός ανταποκριτής για τη New York Sun στην οποία εργαζόταν 20 ολόκληρα χρόνια, συχνά ως ανώνυμος συντάκτης που απαντούσε στη στήλη της αλληλογραφίας. Σαρδόνιος ως προσωπικότητα, επιφορτιζόταν με απαντήσεις σε επιστολές με θέματα αντιφατικά, που είχαν να κάνουν με θεολογικά ή υπαρξιακά θέματα. «Υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;» ρωτούσαν τα παιδικά γραμματάκια στην επιστολή που έλαβε εκείνα τα Χριστούγεννα. Επιστρέφοντας στο γραφείο του, έγραψε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα editorial στην ιστορία του ημερήσιου Τύπου.

Προς εφημερίδα New York Sun, 1897
Είμαι 8 χρονών. Κάποιοι απ’ τους φίλους μου λένε ότι δεν υπάρχει άγιος Βασίλης. Ο μπαμπάς μου λέει «αν το διαβάσεις στη Sun, είναι έτσι». Επειδή δεν ξέρω τι να πιστέψω, παρακαλώ, πείτε αλήθεια: Υπάρχει ο Άη Βασίλης;
-Virginia O'Hanlon

Απάντηση: Βιργινία, οι φίλοι σου έχουν άδικο. Έχουν προσβληθεί από τον σκεπτικισμό μιας σκεπτικιστικής εποχής. Δεν πιστεύουν παρά μόνο ό,τι μπορούν να δουν. Νομίζουν πως δεν υπάρχει τίποτε που να μη μπορεί να γίνει κατανοητό από τα μικρά μυαλουδάκια τους. Κι αυτό γιατί όλα τα μυαλά, Βιργινία, είτε των μεγάλων είτε των παιδιών, είναι μικρά. Στο τεράστιο αυτό σύμπαν που ζούμε, ο άνθρωπος είναι ένα απλό έντομο, ένα μυρμηγκάκι, αν τον συγκρίνουμε με τον χωρίς σύνορα κόσμο που τον περιβάλλει, αν τον υπολογίσουμε με την ικανότητά του να αντιληφθεί στην πληρότητά της όλη αυτή την αλήθεια και τη γνώση.

Ναι, Βιργινία, υπάρχει ο Άη Βασίλης. Υπάρχει όσο υπάρχουν η αγάπη, η γενναιοδωρία και η αφοσίωση, που όταν αφθονούν δίνουν στη ζωή σου τη μεγαλύτερη ομορφιά και ευτυχία. Αλίμονο! Πόσο θλιβερός θα ήταν ο κόσμος χωρίς τον Άη Βασίλη! Θα ήταν τόσο ανιαρός όσο θα ήταν αν δεν υπήρχαν Βιργινίες. Δεν θα υπήρχε παιδική ηλικία, ποίηση και ρομαντισμός, για να κάνει υποφερτή την ύπαρξή μας. Δεν θα είχαμε χαρά, παρά μόνο λογική και θλίψη. Θα εξαφανιζόταν το φως με το οποίο εσείς τα παιδιά γεμίζετε τον κόσμο.

Άκου να μην πιστεύεις ότι υπάρχει Άγιος Βασίλης! Είναι σα να μην πιστεύεις στις νεράιδες. Μπορείς να ζητήσεις από τον μπαμπά σου να προσλάβει ανθρώπους να ψάξουν σε όλες τις καμινάδες αυτά τα Χριστούγεννα για να πιάσουν τον Άγιο Βασίλη, ακόμη όμως κι αν δεν τον βρουν ποτέ, τι θα αποδείκνυε αυτό; Κανείς δεν βλέπει τον Άγιο Βασίλη, αλλά αυτό δεν είναι σημάδι για το ότι δεν υπάρχει. Τα πιο αληθινά πράγματα στον κόσμο είναι αυτά που ούτε τα παιδιά ούτε οι μεγάλοι μπορούν να δουν. Έχεις δει ποτέ νεράιδες να χορεύουν στο γρασίδι; Φυσικά όχι, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι δεν είναι εκεί. Κανείς δεν μπορεί να συλλάβει ή να φανταστεί όλα τα θαύματα που δεν βλέπουμε ή δεν θα δούμε ποτέ σ’ αυτόν τον κόσμο.

Μπορεί να σπάσεις μια κουδουνίστρα για να δεις τι υπάρχει μέσα και την κάνει να κουδουνίζει, υπάρχει όμως ένα πέπλο γύρω από τον κόσμο που δεν μπορούμε να δούμε. Κι αυτό το πέπλο ούτε οι πιο δυνατοί άνθρωποι, ούτε όλη η δύναμη των πιο δυνατών ανθρώπων που έζησαν ποτέ, δεν θα μπορούσε να σκίσει. Μόνο η πίστη, η ποίηση, η αγάπη και ο ρομαντισμός, μπορούν να παραμερίσουν αυτό το πέπλο, να δουν και να αποτυπώσουν την υπερφυσική ομορφιά και τη δόξα που υπάρχει πίσω του. Είναι αυτά αληθινά; Α, Βιργινία, σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει τίποτε πιο αληθινό και ακατάλυτο από αυτά.

Δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης; Δόξα τω Θεώ, υπήρχε και θα υπάρχει πάντα. Εκατοντάδες χρόνια από σήμερα, Βιργινία, και πιο πολύ, 10 φορές 10.000 χρόνια από τώρα, θα συνεχίσει να δίνει χαρά στα παιδιά όλου του κόσμου.

____________________________________________________

Το άρθρο του Church με τίτλο "Yes Virginia, There is a Santa Claus", αναδημοσιευόταν στη New York Sun κάθε χρόνο, από το 1897 μέχρι και το 1949 όταν η εφημερίδα έκλεισε οριστικά.
Ο Church παντρεύτηκε λίγο μετά από εκείνα τα Χριστούγεννα. Απεβίωσε λίγα χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1906, χωρίς να καταφέρει να κάνει παιδιά.

Η Virginia O'Hanlon αποφοίτησε από το κολέγιο του Χάντερ με Bachelor στις Καλές Τέχνες, σε ηλικία 21 ετών. Την επόμενη χρονιά, πήρε το Master της από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, και στα 1912 έγινε καθηγήτρια στη Nέα Υόρκη, φτάνοντας μέχρι το βαθμό του λυκειάρχη. Μέχρι το τέλος της ζωής της στα 81 της χρόνια (13 Μαΐου 1971), δεχόταν επιστολές αναγνωστών ή της ζητούσαν να δώσει συνεντεύξεις. Σε κάθε γράμμα που απαντούσε, επισύναπτε ένα αντίγραφο από το άρθρο του Church.



4 comments:

ασωτος γιος said...

υπαρχει υπαρχει υπαρχει!
καλα χριστουγεννα

Anonymous said...

αληθινοτρυφερό

χρόνια πολλά MSc


K.K.M.

Michael_Sc said...

Κυριοι ευχαριστώ

ό,τι ποθείτε και εσείς για τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω σας

καλές γιορτές

Ιφιμέδεια said...

Την λατρεύω αυτή την ιστορία! Σε ευχαριστώ που μου τη θύμησες!!!!!!